úterý 8. února 2011

Skutečně jsem na jiném kontinentu

Dnes jsem šla do školy sama, tedy přesněji řečeno – s U2. Ou jé, jak krásně se mi šlo! Včera sem navečer zas o něco víc odbourala různé své obavy, pochybnosti o svém pobytu tady a tak jsem si dneska vykračovala dočista zvesela. (Vlastně to už včera, při cestě domů, kdy mi štěstím málem vhrkly slzy do očí!!) Hned před dveřmi jsem se potkala s Laurou, za nimi pak s Caroline a s Paulem – Francouzem (juch!!), který je tu též od srpna, chodí s nimi do třídy a vymýšlí, jak provést, aby v Bolívii mohl zůstat (mimo jinou spokojenost má tu už také svou lásku). S Paulem sem si sedla a skoro bych řekla, že tak ochotného, hodného a otevřeného člověka jsem neviděla, ale na to už jsem v Bolívii nějakou tu chvíli :D. Hodina Quechuy… mno, jsme v kurzu s téměř dětmi, takže… řekla bych milá, zábavná, já si konečně pokecala francouzsky, ale že by pět pozdravů, co jsem se za tu hodinu naučila, naplňovaly moji představu o výuce, se říci nedá. Poté jsem se vydala do třídy, kde má sousedka ze včerejška mě téměř nepozdravila, zato se ke mně vrhly jiné slečny (ty se ke mně stejně mile chovaly i včera), a vzaly mě na tradiční přestávkovou procházku po školním pozemku (není to ani park, ani hřiště, ani dvůr, je to celkem velké, sluncem prozářené a palmami a cihlovými školními budovami obklopené prostranství). Poté jsme měli dějepis, kde jsme ve skupinách vymýšleli jak vylepšit školu (z mých návrhů a diplomatických způsobů sdělení byli nadšeni J), až na pár návrhů jsem však celé dvě hodiny propovídala s Ali, neuvěřitelně optimistickou, (byť občas až přespříliš) upovídanou spolužačkou, s kterou jsme si padly do oka už včera. Po chemii – je to zvláštní pocit, když mi chemie de – škola skončila, začaly jsme se loučit a domlouvat se na odpoledne – ve pů čtvrté se jde s holkama ze třídy na zmrzlinu Přijdu si možná trošku jako na americké střední, jen s tím rozdílem, že lidi tady jsou vážně neskutečně a řekla bych hlavně nezištně hodní, takže na to si asi dokážu zvyknout J

2 komentáře:

  1. Nevím proč jsem měl představu školy s nabitým programem od rána do odpoledne (a úkoly na večer). A byl jsem trochu napjatý v očekávání prvních zpráv ze školy. Hm, je vidět že jsem nebyl v Latinské Americe. Podle tvých zážitků vypadá škola jako další příjemné místo pro setkávání a povídaní - někde mezi rodinou, parkem a kavárnou. Že by tě čekal rok tropických prázdnin? Každopádně ti přeju ať ta příjemná setkání pokračují!

    Ještě "geografický" detail z daleké Evropy: pokud je Caroline rodilá Švédka tak jejím rodným jazykem je švédština; Němce by při vzájemné vstřícnosti asi rozuměla, možná jako my Polákům, ale je pochopitelné, že spolu spíš mluví španělsky. Zvlášť pokud se nechcou vydělovat od ostatních.

    OdpovědětVymazat
  2. Jo, rozhodně týden tropických prázdnin, jen jako bonus intenzivní výuka španělštiny (ale náhodou třeba do literatury musím přečíst dvě knížky, do chemie se naučit celou tabulku prvků a do matiky sme taky měli úkol, jen jsem ho stihla v hodině).
    A Caroline je Švýcarka, omlouvám se, opravuji, chyba jmen, ne států, v jejich poloze se samozřejmě orientuji :)

    OdpovědětVymazat